Chippi ja pitchi sanoja käytetään miten sattuu.
Voidaan kysyä so what? – ihan sama miksi niitä kutsuu jos lähipeli toimii.
Mutta kannattaa ymmärtää kaksi erilaista peruslyöntiä griiniympäristössä. Minä kutsun niitä chipiksi ja pitchiksi ja sen takia sanoilla on merkitystä.
Chippi on lyönti jossa pallo ”ampaisee” mailasta. Lapa ei liu’u pallon ali. Lyönti lähtee matalempana ja ilman merkittävää backspinniä. Se rullaa enemmän kuin lentää.
Chippejä voi lyödä monella eri mailalla. Yleiset chippimailat ovat rauta-8, rauta-9 ja Pw.
Kyllä, chippejä lyödään myös wedgeillä. Moni pelaaja lyö valtaosan lähipelilyönneistä yhdella ja samalla mailalla, esimerkiksi 58 asteisella wedgellä. Itse olen ”perinteisempi” ja käytän eri mailoja eri lyönteihin.
Entä pitchi? Se on lyönti jossa lavan pohja liukuu pitkin maata pallon ali ja osuman läpi. Lyönti lähtee korkeampana ja pehmeämmin. Siinä on enemmän spinniä.
Pitchejäkin voi teoriassa lyödä monella eri mailalla, mutta käytännössä toimivat mailat ovat SW, LW ja ns. väliwedget (mailat jossa nostokulma on 50-53 astetta). Pitching wedge on chippimaila, tähän on selitys mutta jätetään se toiseen kertaan.
Tietenkin lähipeliin kuuluu muitakin lyöntejä, esimerkiksi lobbi ja matala spinnaava pitchi. Mutta ensimmäinen asia on ymmärtää chipin ja pichin ero.
Tärkeimmät tekniikkaan liittyvät asiat chipissä:
- kapea stanssi jotta vasen olkapää ja svingin alin kohta pysyvät pallon etupuolella
- maila tulee osumaan jyrkemmin
- vasen jalkaterä auki (jopa tärkeämpi pienissä kuin isoissa svingeissä)
- alempaa kiinni
- painonsiirto stanssissa siirtää kädensijan vasemman reiden eteen
- ei itsenäistä sysäystä käsistä eteen lähtöasennossa
- osuma jossa tuntee että pallo kimpoaa lavasta
Ja tärkeimmät pitchiin liittyvät seikat:
- hivenen leveämpi stanssi joka siirtää vasenta olkapäätä ja svingin alinta kohtaa
- lapa (urat) suorassa tai jopa rahtusen auki stanssissa
- vähänkin suljettu lapa ei liu’u, hivenen avoimella lavalla on mahdollisuus liukua pallon ali
- suppea saatto, kyynärpäät erillään lopussa
Suosittelen että treenaat kumpaakin lyöntiä ”käytävän” avulla. Opettele svingaa siten että lapa ensin pysyy tikkujen sisällä ja varren noustua vaakatasoon koko maila on käytävän kanssa samansuuntainen.
Lisää lähipeli vinkkejä löydät mm. tästä bunkkerivideosta.
Varmaankin melkein kaikki epäonnistuneet chippini ovat johtuneet siitä, että paino on hetken ollut liian oikealla. Ja että kapeampi stanssi voisi varmistaa sen, että näin ei kävisi?
Perimmäinen syy miksi paino liikkuu oikealle (ylävartalo heilahtaa pallon taakse) on halu saada pallo ilmaan. Joten pallon yrittää kauhaista takaa ja alta ilmaan. Sen sijaan että luottaisi mailan lyöntipintaan ja siinä olevaan nostokulmaan.
Kaksi asiaa liittyen kapeampaan stanssiin: 1) vaikeampi liikkua ”väärään suuntaan” kun ei ole leveää alustaa jolla toimia 2) johtaa hivenen jyrkempään back- ja downsvingiin mikä on chipeissä hyvä. Yleisesti: jos on kapeampi stanssi, niin ei tarvitse ehkä edes miettiä missä paino on.