Mallikoulu – matkimalla oppiminen
Usein puhutaan kuinka juniorit oppivat hyvän svingin matkimalla. Kukaan tuskin epäilee lasten oppivan näin tehokkaasti. Mutta kyllä aikuinenkin voi oppia katsomalla ja tekemällä, siis matkimalla.
Junioreilla toki on muutama etu aikuisiin nähden. Ei, en mieti tässä notkeampaa ja joustavampaa kroppaa. Sen sijaan voisi ajatella, että junnuilla on aikuisia notkeampi ja joustavampi mieli. Junnut parhaimmillaan matkivat sopivaa mallia rennosti omalla tavallaan. Aikuisesta tulee robotti hänen pelätessä virheitä ja yrittäessä tehdä kaiken väkisin oikein.
Totta kai kärjistän, mutta uskon puhuvani totta. Matkiminen, mallin kanssa oppiminen, on tehokas keino kenelle tahansa oppia. Aikuisen oppilaan etuna on usein tietty huolellisuus, mutta haasteena päästä eroon liiallisesta yrittämisestä.
Valitsen Mallikouluun tietenkin mielestäni parhaita mahdollisia mallisvingejä. Svingejä jotka ovat samalla sekä sporttisia että vaivattoman oloisia ilman ylimääräisiä, ”outoja” liikkeitä. Pelaajia jotka tunnetaan sekä pitkälle että suoraan lyövinä.
Svingit ovat paloiteltu seitsemään osaan:
- stanssi
- liikkeellelähtö
- backsvingin loppu
- suunnanvaihto
- kohti osumaa
- osuman läpi
- loppu
Oppilaan tehtävänä on ensin opetella jokainen kohta tarkasti. Sen jälkeen alkaa osien yhdistäminen sujuvalla mutta hitaalla liikkeellä.
Liikkeen tulee olla riittävän hidas, jotta oppilas ehtii huomioida kaiken mitä tapahtuu. Virheitä tapahtuu varmasti, tärkeää on kuinka niihin reagoi. Kun huomaa menevänsä pieleen, on seuraava toisto tehtävä entistä hitaammin, rauhallisemmin, pehmeämmin ja rennommin.
Siis pehmeämmin ja rennommin – normaalisti tuskin reagoisimme virheisiin tekemällä rennommin. Luultavammin kiristäisimme hammasta ja yrittäisimme kovempaa.
Paras mielikuva harjoitteluun jota ajan takaa on Tai Ji. En ole sitä ikinä harrastanut, mutta tiedän miltä laji näyttää. Tekeminen on rauhallista ja pehmeää. Kontrasti tyypilliseen rangella palloja lyövään golfariin on melkoinen. Kun seuraat harjoittelevaa golfaria näet yleensä nykiviä ja äkkinäisiä liikkeen pätkiä. Harvemmin näet kenenkään osaavan kokonaista pehmeää ja hidasta svingiä.
Tavoite on siis ensin oppia tekemään yhtenäinen svingi hitaalla vauhdilla. Näitä kannattaa tehdä paljon ilman palloa. Paras paikka alkuun voi olla jossain muualla kuin rangella, esimerkiksi kotona peilin edessä. Hitaita svingejä kannattaa myös videoida. Siinä huomaa ne kohdat jotka vaativat harjoitusta.
Ajan myötä liikkeen vauhtia tulee nostaa. Kuitenkin tulee edetä sen verran rauhallisesti, että koko ajan tunnistaa mitä tapahtuu. Välillä joutuu varmasti palaamaan hitaampiin toistoihin.
Tietenkin lopullinen tavoite on, että svingi tulee kuin itsestään, kulkien täysin vaivattomasti parasta mahdollista vauhtia. Siihen pääse vain toistojen kautta, mutta tarvittavien toistojen määrää ei voi tietää. Sen kyllä huomaa, kun liike (svingi) alkaa sujua ilman tietoista tekemistä.
Mistä on tullut idea Mallikouluun? Olen itse aina junnusta asti jonkin verran treenannut matkimalla. Saatoin silloin selata golflehtien svingikuvia tuntikausia päivästä toiseen. Myöhemmin olen lukenut kaikki Chuck Hoganin kirjoittamat kirjat moneen kertaan. Chuck puhuu niissä mallin merkityksestä oppimiseen. Perusohjeena on valita suosikki pelaaja ja sitten olla hän.
Ben Hoganista löytyy kuuluisa video jossa hän svingaa hitaasti merenrannalla. Hogan svingaa mailaa erittäin hitaasti käyden tarkasti läpi koko svinginsä. Moni valmentaja ja pelaaja on ottanut Hoganin treenin osaksi omaa tekemistä. Niin minäkin ja varsinkin viime kuukausina olen soveltanut sitä omaan svingiin enemmän kuin koskaan.
Etsin myös hakukoneiden avulla valmentajia ympäri maailman joilla olisi kokemusta tämän tyyppisestä harjoittelusta. Tulokset olivat yllättävän laihoja, vain Lucas Waldin nimi nousi esiin. Hänen mallisvingi pelaajille on kaksinkertainen pituuslyönnin maailmanmestari Jamie Sadlowski. Ei huono malli, sillä Jamie on kollegoitaan pienempi kokoinen ja epäilemättä myös lyö suorempaan.
Mallikoulun ensimmäinen pelaaja Louis Oosthuizen. Vaivaton svingi ilman ylimääräisiä liikkeitä. Ja Louis lyö palloa repimättä yllättävän pitkälle. Siinä yksinkertaiset perustelut valinnalle.
Louis Oosthuizen (Vain Online Golfklubin Jäsenille)
Alla vielä video Ben Hoganin rantatreeneistä. Hitaat harjoitussvingit alkavat 5 minuutin kohdalla.