Akatemian tavoitteena on auttaa tosi golfareita. Auttaa heitä löytämään oikeita, kestäviä ajatuksia. Sellaisia, joiden varaan voi luotettavasti rakentaa omaa toimintaa ja lopulta pelata haluamaansa golfia...
Antti Vaalas
PGA Teaching Professional of the Year 2022
Antti(at)VaalasGolf.com
+358 50 5667167
Hyvä golfari,
Meitä on monenlaisia. Satuitko esimerkiksi näkemään 2023 The Openin palkintojenjaon?
Voittaja Brian Harman, joka piikit jalassa ylittää 170 cm, hänen vieressänsä yli kaksimetrinen parhaan amatöörin mitalin saanut Christo Lamprecht.
Näky oli huvittava. Samalla se osoitti, kuinka hieno pelimme on. Monessako muussa lajissa niin erilaiset voivat kamppailla tasaväkisesti?
Eivätkä golfarit eroa toisistaan vain fyysisesti. Peli on aina koukuttanut ihmisiä laidasta laitaan, tarkkaan harkitsevista tunteella toimiviin. Ja kaikenlaisia siltä väliltä.
Mutta se eroista. Varsinainen tarkoitukseni on miettiä yhtäläisyyksiä, asioita, joita parhaat tekevät samanlaisesti.
Ajattelen tässä puhuvani pelaajille, joita kutsun tosi golfareiksi. Se tarkoittaa lajiin panostavia pelaajia, aktiivisesti harjoittelevia. Ajattelen tätä lukevan golfariporukan yhtenäiseksi, vaikka tasoitukset ja pelivuosien määrä saattavat vaihdella rajusti.
Meitä yhdistää monet asiat. Halu pelata paremmin. Into treenata. Tarve ymmärtää syvemmin omaa lyöntiä ja löytää luotettavampi svingi.
Kuitenkin meistä liian monen pelitaso junnaa paikoillaan, kaikesta panostuksesta huolimatta. Peli tuntuu turhan vaikealta, varsinkin silloin kun eniten haluaisi pelata hyvin. Parhaina päivinäkään mikään ei tule niin helposti kuin pitäisi, tuloksen tekeminen on taistelua.
Tsemppi, tuloksen saaminen epävarmalla lyömisellä, on kunnioitettava ominaisuus. Sitä tarvitsee jokainen aika ajoin.
Silti meidän, ja varmasti jokaisen golfarin tavoite on luotettava, vaivaton tekniikka. Svingi, joka ei katoa.
Parhaat pelaajat puhuvat svinginsä omistamisesta. Myös Tiger Woods kertoi kauan sitten tavoitteeksensa ’’owning my swing’’. Samalla hän totesi sen olevan kovan työn takana. Harva pelaaja on täydellisesti omistanut omaa svingiään.
Omistaminen on erikoinen tapa puhua svingistä. Luulen silti, että valtaosa ymmärtää mitä sillä tarkoitetaan.
Kun omistaa oman svinginsä se toimii luotettavasti. Sen ymmärtää täydellisesti. Mitään svingiin liittyvää ei tarvitse epäröidä.
Svingin voi selittää yksityiskohtaisesti, mutta lyödessä se toteutuu vaivatta. Harjoittelu on tehnyt sen liki automaattiseksi. Pienet korjauksetkin tulevat tarvittaessa kuin itsestään.
Meille edellä kuvattu vaivaton ja luotettava svingi saattaa kuulostaa toiveunelta. Golfin Shangri-La:lta.
Ehkä olet miettinyt milloin opit luottamaan svingiisi? Sen sijaan että uskoisit omaan lyöntiisi, saatat pohtia matkalla kentälle millähän lyönnillä tänään joudun pelaamaan.
Parhaimmillaan meistä kenen tahansa lyönti toimii, mutta kuinka pitkään? Joskus hyvä lyöminen ei kestä edes väylästä toiseen, saati päivästä toiseen.
Mistä apu? Helppo vastaus kaikkeen on lisätä harjoittelua. Mutta mistä tietää mitä harjoitella? Ja paraneeko peli varmasti, jos harjoitteluun satsaa aikaa?
Pelkkä ajan satsaus ei riitä. Tosiasia on, että kaikista golfareista harva oikeasti harjoittelee. Edes meistä, jotka käymme säännöllisesti harjoitusalueilla kuluttamassa aikaa.
Harjoittelun sijasta käymme rangella kokeilemassa jotain uutta. Lyönnistä toiseen. Uusi juttu saattaa toimia minuutin tai kaksi. Mutta parin epäonnistuneen lyönnin jälkeen alamme taas etsimään uutta ideaa.
Ei se ole oikeaa harjoittelua.
Ehkä tunnistat itsesi edellisestä. Siinä tapauksessa nyt on korkea aika muuttaa tapojasi.
Nyt on aika jättää kokeilusta toiseen poukkoilu ja aloittaa oikea harjoittelu. Siten että löytää pari kolme perustavaa laatua olevaa svingiajatusta (tai konseptia, mielikuvaa) joiden varaan oman lyönnin voi rakentaa.
Saatat kysyä mistä nämä pari kolme ajatusta voisivat löytyä. Sitä varten on rakentamani Online Akatemia.
Mutta kuka tahansa meistä voi päästä lähemmäksi luotettavaa svingiä. Ehkä vain pienin askelin, mutta silti koko ajan kohti helpompaa ja vaivattomampaa svingiä. Kohti sen omistamista.
Akatemian kursseissa opetan golfin tekniikkaa harvinaisen yksityiskohtaisesti ja seikkaperäisesti. Joskus me golfarit pelkäämme teknistä opetusta. Joskus valmentajat jopa väittävät vain muutaman helpon ajatuksen riittävän kaiken oppimiseen.
Itse olen vuosien myötä tullut toisiin ajatuksiin. Mielestäni golfsvingiä ei opeta riittävään perusteellisesti. Oikeiden liikkeiden merkitystä vähätellään.
Pelaaja, jolla olisi halua ymmärtää tekniikkaa, omaa svingiä tarkemmin, hänet saatetaan jättää tyystin oman onnensa nojaan.
Ehkä golfareiden mahdollisuuksia oppia aliarvioidaan. Voi olla, että kaikilla valmentajillakaan ei löydy todellista kykyä tai halua opettaa perusteellisesti.
Oma ongelmansa ovat golfopetuksen perinteiset muodot. Yksityistunnit ovat paras tapa opetella, mutta aika ei riitä kaiken läpikäyntiin. Pelaajalla ei ole mahdollisuutta ottaa vastaan informaatiota omaan tahtiinsa.
Hyvä yksityisopetus auttaa ketä tahansa golfaria, mutta jatkuvat tunnit tulevat kalliiksi. Paras tapa ei ole kustannustehokkain, tuntien lisäksi tarvitaan muuta.
Palataan luotettavaan svingiin. Muutamat asiat ovat muita tärkeämpiä harjoitellessa helposti toimivaa svingiä. Sellaista, jonka voi kokea joku päivä omistavansa.
Mielestäni parhaiden pelaajien toimintaa on yhdistänyt seuraavat periaatteet:
1) Svingin mielikuvien pitää perustua urheilulliseen liikkeeseen. Hyvä svingi on ehdottomasti sporttinen. Se ei tarkoita golfia tarvitsee ajatella urheiluna, mutta svingin tekniikka paranee, kun löytää yhtymäkohtia muihin lajeihin.
Paljon mailapelejä tai heittolajeja harrastaneet ovat etulyöntiasemassa. Mutta lopulta kyse on enemmän mielikuvista kuin pelaajan taustasta, fyysisestä kunnosta tai iästä.
2) Svingin pitää perustua liikevoimiin ja vapauteen. Voi sanoa, että svingissä pitää ylipäätään luottaa liikkeeseen. Moni golfari toimii päinvastoin yrittäen rakentaa kaiken kontrollin varaan. Päätä pidetään tiukasti paikoillaan, käsivarsia tikkusuorina, kiertoa rajoitetaan, jne. – kaikki jotta lyöminen olisi mukamas helpompaa.
Totuus on kuitenkin toinen. Parhaat pelaajat puhuvat enemmän vapauden kuin kontrollin puolesta. Vapauden ansiosta luotettavasti toimivat svingit eivät ainoastaan näytä hyvältä, ne myös tuntuvat hyvältä. Pallon lyöminen on nautinto.
3) Luotettavassa svingissä on tietyt raamit tai rajoitteet. Eli sporttinen, liikevoimiin ja vapauteen perustuva svingi ei kuitenkaan ole holtiton. Sen sijaan se on parhaimmillaan sujuva, sulava, kauniisti soljuva ja tasapainoinen liike.
Joten kyllä, saatamme tarvita paljonkin teknistä ja seikkaperäistä tietoa svingien kehittämiseen. Mutta kun ideat ja mielikuvat pohjautuvat voimiin, vapauteen ja sporttisuuteen niin niiden toteuttaminen käy lopulta helpommaksi ja helpommaksi.
Harjoittelun myötä liikkeet nivoutuvat yhteen, lyöminen käy automaattisemmaksi. Meidän ei tarvitse muistaa ’’tee näin’’ -listoja. Svingi-liikkeestä tulee looginen kokonaisuus.
Sporttinen, vapauteen perustuva svingi on lopulta helppo aivoille. Siksi sen voi joku päivä kokea omistavansa.
Kuten sanoin, meitä golfareita on moneen lähtöön. Olemme erilaisia, joten näytämme myös erilaisilta, kun lyömme. Mutta voimme silti kaikki rakentaa oman lyöntimme samojen periaatteiden varaan.
Olen pelannut golfia lapsesta asti, pian 50 vuotta. Olen pelannut junioreiden ja miesten maajoukkueissa sekä yliopistosarjoja USA:ssa. Olen opettanut golfia työkseni 30 vuotta, kokemusta on kertynyt kaiken tasoisten pelaajien kanssa aloittelijoista ammattilaisiin.
Kaiken sen tiedon ja kokemuksen mitä olen matkan varrelta napannut, olen pyrkinyt laittamaan Online Akatemian kursseihin. Kaikki on rakennettu tosi golfarit mielessä, heidän elinikäistä oppimistansa varten.
Joten hienoa että olet täällä. Se merkitsee paljon. Toivon että käyt katsomassa kurssi-tarjontaa ja katselet muutaman nähtävissä olevan videon.
Ja jos olet halukas ostamaan Akatemian jäsenyyden voit tehdä sen täältä. Ja voit liittyä huoletta sillä annan Akatemialle 365 päivän takuun. Jos et ole mistä tahansa syystä tyytyväinen saat rahasi takaisin, ilman kysymyksiä tai selityksiä. Kaiken ratkaisen aina asiakkaan eduksi.
Treeniterveisin
Antti
Ps. Huomaa että Akatemia ei ole kaikille. Se ei tarjoa valmiita ratkaisuja, ei minkäänlaisia tee tarkalleen näin ohjeita. Pelkkä oppituntien katsominen ei riitä mihinkään. Pelkkä liittyminen ei tarkoita tasoituksen tippumista.
Mutta jos olet valmis paneutumaan Akatemian kurssien sisältöön, pohtimaan mitä kaikki asiat tarkoittavat sinun tapauksessasi ja harjoittelemaan säännöllisesti niin olen varma, että Akatemiasta saat kumppanisi matkalle kohti parempaa ja luotettavampaa golfia.
Voit myös harkita Akatemian jäsenyyden täydentämistä säännöllisillä Facetime / Skype opetuksilla. Lue lisää.
Pps. Haluatko tietää enemmän golfhistoriastani? Mikä oli ensimmäinen 18-reiän tulokseni? Kuinka suomen juniorimaajoukkue pärjäsi 1983 EM-kisoissa? Missä pelasin yliopistogolfia? Liity etusivulta sähköpostilistaani niin kerron kaiken.